A Pedagógusnak mindig van naplója?

Igen, mindig. És nem csak e-naplója, hanem igazi, papír, színes szagos határidőnaplója. Mi pedagógusok állandóan vaskos határidőnaplókkal – vagy annak használt füzetekkel szaladgálunk mindenhová. El is áruljuk miért.

-A kézzel írás fontossága: Több nyugati tanulmány is bizonyította, hogy a kézzel írás sokkal nagyobb területet dolgoztat meg az agyban, mint a gépelés. Mivel nincs backspace, helyesírás-ellenőrző, sokkal jobban figyelünk, hiszen utólag nem, vagy csak nehezen javítható amit leírtunk. Egyszerre figyelünk a tartalomra, a betűk formájára, helyes sorrendjére, elrendezésre, így több munkát, figyelmet igényel már egy apró bejegyzés is a határidőnaplónkban, még akkor is ha az történetesen csak annyi: “13:00 Fogorvos”. Logikusan következik hát, hogy a kézzel feljegyzett programok sokkal inkább bevésődnek az agyunkba, mint a google naptárba bepötyögött teendők. Dolgozik a memória, a kreativitás, az analizáló gondolkodás, a motorikus funkciók területe – hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsük.

– Szépség: A pedagógusok többsége (a nőiesebbik kiváltképpen) hajlik a szépség, dekoratív megjelenés felé, olykor még a praktikum rovására is. Persze nagyon áttekinthető egy online naptár, benne a sok egyforma betűvel, táblázattal, de tuti biztos hogy még ott is megjelenik egy-egy színes pötty, színkód az adott programok előtt egy tanerő naptárában, különben unalmas lenne. Egy pedagógusnak mindig készen kell állnia arra, hogy hogyan tegye az általa leadott anyagot élvezetessé, izgalmassá tegye – miért pont saját magunkat hagynánk ki a mókából? Sokkal könnyebb megjegyezni mindazt amit szükséges, ha egy-egy bejegyzés fel van dobva egy kis színnel, egy apró rajzzal…a “13:00 Fogorvos” rögtön kevésbé ijesztő (és az agynak kevésbé kidobásra ítélhető) ha szerepel mellette egy mosolygós fog rajza 🙂

-Mütyüzés: Szinte minden pedagógusban elveszett egy képzőművész, minél fiatalabb korosztállyal dolgozunk, annál inkább. Matrica, pecsét, színes rajzocska, a lurkók értékelésénél is arra törekszünk, hogy öröm legyen ránézni az értékelő füzetre, ezért hát semmi okunk ezt kihagyni a saját mindennapjaink tervezéséből. Egy emoji, egy kis virág, egy dizájnosabb felirat és máris otthonosabbá válik a heti tervezőnk, és akkor még a sok színes tollat nem is említettem.

-Írószer-mánia: Egy tanárnak, vagy óvó néninek szükségképpen az írószerbolt a második otthona…színes, vagy kartonpapír, dekorgumi, festék, ceruzák, tollak ármádiája vesz körül minket ahányszor csak valamilyen alapanyagra van szükségünk a tanórákhoz vagy fgolalkozásokhoz. Legtöbbünk nem áll ellen a csábításnak, biztosan Neked is akad otthon több tolltartónyi zselés toll, akvarellceruza, matrica, egyéb ketyere. Ha pedig már otthon vannak miért is ne dekorálnánk velük a határidőnaplónkat?

-Értekezletek: Na itt aztán tényleg minden megtörténhet! Dátumok, teendők, hosszabb beszámolók jegyzetelése, programterv írása, saját lábjegyzet…vég nélkül nyomkodhatnánk a telefont, hogy mindehhez megtaláljuk a megfelelő alkalmazást – sokkal könnyebb egy határidőnaplóval és egy tollal odaállítani, hiszen így mindent azonnal lejegyezhetünk.

-Jegyzetelés: Egy pedagógusnak rengeteg felírnivalója akad egy nap folyamán…úgy értem tényleg, VALÓBAN irgalmatlan mennyiség, és bármely mobilapplikáción kifogna, hogy mindezt külön háttérre tehető virtuális post-iteken, vagy mobil emlékeztetőkön jegyezzük fel – melyik gyereknek mit nem szabad elfelejtenünk leosztályozni, kinek az anyukája kért fogadó órát kutyafuttában amire a folyosón nem tudtunk időpontot adni, esetleg kit kell felhívni a tábori étkeztetésben az allergiások miatt (jut eszembe kik is azok?), vagy melyik buszos cég milyen árakat mondott és mikor kell visszahívni őket – ismerős igaz? És ez csak 5 perc egy pedagógus napjából. Mire a mobilodon mindent megtalálsz (emlékeztetőt, naptárfunkciót, jegyzettömböt, telefonkönyvet…) eltelne egy komplett lyukasóra, vagy csendespihenő. Ettől sokkal egyszerűbb ha a naptáradban sok jegyzetlap van rögzítve (a sajtcetlik világbajnokok az örökre eltűnésben) és azonnal felírod egy to do list-re, ami napközben szembejön mint teendő.

És hogy miért a DIYarium ehhez a legjobb választás?

-Igazi határidőnapló, bőséges hellyel a naptárbeosztásban, melyet kinyitva egy hetet láthatunk magunk előtt egyben
-Minden hónap egy regiszterfüles elválasztólappal és egy hónapösszesítővel kezdődik, így minden áttekinthető és gyorsan megtalálod a megfelelő dátumot
-Tetszés szerint fűzhetsz hozzá további lapokat, bármennyi jegyzetlapot például, melyeket kedved szerint áttehetsz más oldalhoz – a korongfűzésnek hála, annyiszor veheted le, helyezheted át és rakhatod vissza a lapokat ahányszor csak szükséges! To do list, osztálynévsor, minden a megfelelő helyre fűzve!
-Dekoratív és rendkívül hasznos matricák seregei várják, hogy díszítsd, egyedivé tedd velük a határidőnaplódat. Díszes hónapok az évszakoknak, ünnepeknek megfelelő hangulatú matricákkal, vagy Tervezők Álma csomag listákkal jelölőkkel pöttyökkel…? Csak rajtad áll, melyikkel szeretnéd különlegessé tenni a naplód!
-Különféle dizájn a borítón, mely erős strapabíró – és akár egyedi képpel, névvel is megrendelhető!
-Sosem kell elfogynia, hiszen ha betelt, elegendő kiegészítő lapokat venned bele, nem szükséges minden évben új határidőnaplót venned.
-Akkor kezdődik amikor csak akarod, az átrendezhető lapoknak hála, azzal a hónappal kezdődik, amelyikkel Te szeretnéd – jellemzően júniussal, hiszen egy pedagógus számára nyáron sem áll le a munka!

Megosztom:

Facebook
Pinterest


Követsz már minket?


Facebook-f


Youtube


Instagram

Még több DIYarium cikk

DIYarium Híradó

Ne maradj le újdonságainkról!

Nem szemeteljük tele a postaládád, csak szólunk ha új cikk, termék vagy akció van a láthatáron 😉

Kategóriák

Kapcsolódó cikkek

Oszd meg másokkal is:

Vélemény, hozzászólás?